torstai 16. lokakuuta 2008

Lakritsijuustokakkua ja paahtovihannespannukakkua tupareihin


Ooh, olen niin jäljessä näissä posteissa! Nytkin olen vielä omissa tupareissani ja pidin ne joskus syyskuun eka viikonloppu! Dear gosh… Sen takia aion murskata kaksi keksiä yhdellä kertaa (joo, huono heitto) ja laittaa samaan tekstiin kaksi eri leipomusta, tosin molemmat tuolta tupareista. Hooh, pitäisikö tässä nyt ryhdistäytyä pikkuhiljaa, ainakin ennen omia syndejä koska sinne tulee taas leivottua ainakin kolmea eri juttua… 

Lakritsi-salmiakkijuustokakku

Löysin jostain blogista joskus pari kuukautta tms sitten lakritsijuustokakun ohjeen. Se oli oikein suomalainen ohje, sillä lakritsin lisäksi pohjan väliin tuli puolukkahilloa. Ohje ylös ja odottamaan sopivaa hetkeä. Tupareissa pitää olla kakku ja niinpä sitten päätin vääntää kyseisen herkun. En uskonut vieraillani olevan suurempia ongelmia verenpaineensa kanssa joten eiköhän kakku tekisi kauppansa. Varsinkin kun olin kutsunut lähes kaikki tuntemani ihmiset, jotka paikan päälle voisivat tulla suuremmitta ongelmitta.

Sovelsin ohjetta hivenen, sillä iskältä löytyi vain vadelmahilloa. Lisäksi ostin lakritsin sijasta salmiakkia ja meinasi tulla tenkkapoo, kun pelkäsin kakusta tulevan liian tuhtia. Onneksi iskä oli tuonut Hartolan markkinoilta täytelakua ja näppäränä likkana raaputin banaani-ja suklaakuorrutteet pois ja otin pelkät lakuosat mukaan. Kas, kyllä mulla taas välähti. :D

Muuten ohje on ihan perusjuustokakun ohje: keski-voipohja, sille hillo ja sitten täyte päälle. Ensin lakritsikarkkeja keitettiin kerman kanssa niin, että seos muuttuu tummemmaksi. Kulhossa sekoitetaan tuorejuustoa 400 g, sokeria sekä 2 munaa. Sekaan kerma-lakritsiseos ja kaadetaan vuokaan keksipohjan ja hillon päälle. Koko komeuden päälle tulee vielä raastettua suklaata ja itse käytin, tietenkin, tummaa. Lidlin suklaa on hyvää, ei aina sentään tarvitse ostaa mitään Lindtiä tms. Kakku uuniin n. 40 minuutiksi tai siihen asti, kun täytteeseen tungettuun tikkuun ei enää tartu mitään. Huomasin ettei minulla ollut ohutta tikkua, joten jouduin käyttämään pyöreävartista pikkulusikkaa. Siitä johtuu reikä kakun keskellä. :D

Kakusta ei tullut yhtään liian salmiakkinen vaan todella maukas! Raikas juusto ja lakristi toimivat hyvin yhteen ja hillo antoi vielä oman makusäväyksensä. Suosittelen vahvasti tätä kakkua kaikille lakufaneille! (Ja se maistuu vielä yhtä hyvältä baari-illan jälkeen ilta-/aamupalaksi ;) )

Paahtovihannespannukakku

Kun juodaan, niin aina tulee nälkä. Niinpä bileissä pitäisi aina tarjota jotain purtavaa vieraille. Tarvitaan jotain, joka kelpaa kaikille (eli siis kasvispainotteinen) ja jota tulee kerralla iso annos, eli piirakkavuoka tai koko pellillinen. Minulla on ollut useampaankin otteeseen tarkoitus valmistaa tämä paahtovihannespannukakku, joten selailessani reseptikansiotani ja päästessäni tähän ohjeeseen, päätin heti tehdä sen.

Koska itse tykkään kasviksista ja vieraiksikin oli tulossa kaksi täysin kasvissyöjää, niin valinta oli senkin takia helppo. Ensin valmistetaan taikina: 6 dl maitoa, 3 dl jauhoja (mielellään täysjyvä), 1tl suolaa ja mausteita maun mukaan. Taikinan annetaan turvota kulhossa n. puoli tuntia ja sillä välin voi pilkkoa kasvikset. Kasviksia voi laittaa maun mukaan, minä käytin 2 paprikaa, 2 sipulia, valkosipulia ja kokonaisen kesäkurpitsan. Palat kulhoon ja päälle mausteöljyä tai tavallista öljyä ja mausteita. Sitten voidellulle uunipannulle 250 asteeseen n. 15 minuutiksi. Kannattaa kääntää välillä.

Sitten vatkataan taikinaan yksitellen 3 munaa, lisätään yrtti- tai muita mausteita ja kaadetaan taikina vihannesten päälle. Kannattaa todella olla varovainen ettei seos pääse pelliltä lattialle kun pannukakku laitetaan vielä takaisin uuniin 15-20 minuutiksi. Ja hyvää tulee! Kunhan ei mausta liikaa. Olin melkein yllättynyt kun pannari hupeni viimeistä murua myöten! Tämä on todella hyvä, helppo ja nopea illanistujaisruoka, joka on lisäksi terveellinen ja ravitseva. Taikinaan voi juuri ennen kaatovaihetta tietysti ripotella esim. kinnusuikaleita tai vaikka katkarapuja, jos kaipaa hieman lihaisaa otetta. Mutta kasvissyöjät ainakin tykkäävät ja mikseivät kaikki muutkin. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti