sunnuntai 11. tammikuuta 2009

Kurpitsapiirakka




Vaikka kiitospäivä olikin jo marraskuun viimeinen päivä, eikä sitä edes meillä Suomessa juhlita, halusin valmistaa joulun pyhinä maalla kurpitsapiirakan. Olin jo joskus joulukuun alussa ostanut varalle purkillisen Jenkeistä rahdattua purkkikurpitsasoosia testatakseni, miltä tuo periamerikkalainen herkku maistuisi. Tätä minun olisi pitänyt ostaa eikä sitä hemmeti kurpitsapikkelssiä sinne Waasiksen saunailtaan, mutta kerrankos sitä erehtyy… Tiedänpähän taas, että Kampin Supermarketin valikoima on laaaaaaaja!

Vanhemmat ensin vähän vastustelivat leipomisintoani, sillä meillä oli jos jonkinmoista kakkua, piparia ja pullaa tarjolla jouluna. Puhumattakaan suklaasta ja muusta ruuasta! Halusin silti leipoa vielä yhden tortun ja pääni pidin. Etsin tädin leipomiskirjasta reseptin pohjaa varten ja aloitin leipomisen. Päätin viitata kintaalla kaikelle terveysajattelulle ja niinpä käytin sekä pohjaan että itse piiraaseen kunnon vispikermaa. 

Tulos oli samettisen pehmeä, kiitokset tietysti kermalle. Käytin siihen myös runsaalla kädellä kanelia, kardemummaa ja neilikkaa, jotka itse asiassa peittivät kurpitsan maun aika tehokkaasti alleen. Tosin kurpitsa nyt ei normaalistikaan ole mitenkään kovin vahvan makuinen, ja itse asiassa se ei minusta edes maistu kovin hyvältä.  Tämä piirakka kuitenkin onnistui erinomaisesti ja uunista tuli ulos kauniis ruskea piiras! Myös muut syöjät kiittelivät sitä ja puolet siitä syötiin maalla. Toimii mainiosti myös löysän kermavaahdon tai jäätelön kanssa. Loppuosa tortusta onkin nyt iskän pakkasessa, josta se varmaan tulee syödyksi joskus huhti-toukokuussa. :D Tai ehkä sen voisi ottaa Lapin lomalle…

En taaskaan muista, mistä otin reseptin piiraalle, mutta jostain nettiblogista tietenkin. Ei nyt löydy, mutta siis huomhuom, ei oma idea. Tosin purkin kyljestäkin löytyy piiraan ohje, vaikken käyttänytkään sitä. Minulla on vielä lisäksi kaksi muutakin ihanalta kuulostavaa kurpitsareseptiä, joita pitää kokeilla tänä vuonna…kiitospäivänä!


Kurpitsapiirakka

Pohja:

100 g margariinia
2 ½ dl vehnäjauhoja
1 rkl sokeria
1 tl leivinjauhetta
½ dl kermaa

Sekoita kuivat aineet huoneenlämpöisen rasvan joukkoon. Lisää kerma ja sekoita tasaiseksi. Painele voidellun piirakkavuoan pohjalla ja anna jähmettyä jääkaapissa sillä aikaa kun valmistat täytteen.

Täyte:

tölkki säilykekurpitsaa
n. 1 dl valkoista sokeria
n. 1 dl tummaa sokeria
½ tl suolaa
½ tl kanelia
½ tl muskottia
½ tl neilikkaa
½ tl kardemummaa
3 munaa
1 3/4 dl kermaa
½ dl maitoa
3/4 dl siirappia


Vatkaa kurpitsa ja sokerit sekaisin, lisää mausteet ja sekoita. Vatkaa joukkoon munat ja sekoita. Lisää kerma, maito, siirappi ja vanilja. Älä vatkaa liikaa. Kaada pohjan päälle ja paista 190 asteessa 15 minuttia ja sitten 170 asteessa 30-45 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti