tiistai 15. joulukuuta 2009

Itsenäisyyspäivän juhlamenu

Punaviiniskumppaa Venäjältä!


Sunnuntaina 6.12. minä, vanhempani, molemmat tätini sekä heidän puolisonsa kokoonnuimme Korsoon juhlistamaan itsenäisen Suomen 92-vuotissyntymäpäivää. Tarjolla oli tietysti notkuva pöytä blineistä ja kylmistä kaloista laatikoiden ja uunilohen kautta marjajälkkäriin ja käpykakkuun.

Synttärijuhlallisuudet piti tietysti aloittaa kilistämällä kuohujuomaa ja (onneksi) sen tutun Cristal Cavan lisäksi iskä oli jostain saanut punaista skumppaa Venäjältä! Tarkemmassa maistelussa skumppa tosiaan paljastui punaviinipohjaiseksi, joka oli yllättävän hyvää! Minä kun siis en tykkää punaviinistä, mutta skumppana eli siis kuplivana se menee. (Hiilihapot on kaiken pelastus. :D ) Muut eivät innostuneet, joten pullo olikin sitten minun, yksin minun…



Blini, jonka päällä mätiä, smetanaa ja punasipulisilppua


Jottei homma menisi ihan pelkäksi skumpan kittaamiseksi, niin ruoka oli vähintäänkin erinomaista ellei vallan loistavaa! Alkuun söimme blinejä asianmukaisten lisukkeiden kera ja jopa 75-vuotias tätini suostui maistamaan yhtä, ensimmäistä kertaa elämässään! :) Joka päivä siis voi oppia uutta, oli ikä mikä tahansa.

Blinit olivat tosi hyviä, pidän taikinan (eli tattarijauhojen) hieman happamasta mausta. Eihän bliniä itsessään paljoa maista kaikkien lisukkeiden alta, muttei sitä kuulukkaan syödä paljaaltaan. Iskälle ostamani blinipannu pääsi ekaa kertaan käyttöön ja äidin kanssa sovittiin, että kyllä tänä talvena täytyy vielä yhdet blinibileet pitää. Onneksi ei tarvitse juoda snapseja! :D




Marinoituja herkkusieniä


Olen jo muutaman kerran ostanut Sokoksen S-Marketin tuoretiskiltä marinoituja herkkusieniä, jotka ovat ihanan valkosipulisia ja muutenkin herkullisia! Ikävä kyllä niitä ei ole nyt vähään aikaan taaskaan ollut tarjolla, mutta ehkä niin on parempi, koska ne ovat kalliita ja niiden jälkeen henki haisee kuin meidän koiralla konsanaan… :D Niinpä olin ilahtunut, kun Helsingin Sanomien ruokaosiossa 3.12. oli kaikenlaisten joulunaposteltavien (mm. juuri edellä nähtyjen blinien) ohjeiden joukossa marinoitujen herkkusienten ohje. Score!

Päivän marinoitumisen jälkeen sipulit maistuvat sinänsä aika miedolle, mutta kyllä hyvin valkosipulille! Vähän lisää limetinmehua oli kyllä paikallaan. Mielestäni ohjeen mukaan tehtynä sienistä saa kyllä melko mietoja, eli kannattaa tosiaan käyttää erimakuisia öljyjä, jos niitä kaapissa on ja muutenkin maustaa ehkä hieman voimakkaammin. Muttei kannata kauheasti lisätä sitä valkosipulia. ;) Persiljaa kannattaa kyllä sipeltää koko nippu. Näytä voisi tehdä uudestaankin, kenties uudeksi vuodeksi…




Pähkinäinen linssipatee


Koska en syö kinkkua eikä kalkkunakaan enää kuulu joulupöytääni, niin täytyy kehitellä kaikenlaisia muita “kinkunoloisia” jouluisia kasvisherkkuja. Totta kai koko jouluaterian voisi hoitaa pelkillä kaloilla ja laatikoillakin, mutta jotta voisi noudattaa muiden kanssa alkupalaksi- kaloja-ja-sitten-pääruoka-plus-laatikoita-linjaa, niin jonkinlainen kasvispatee olisi kiva olla tarjolla. Ja ihan vaan muutenkin pitäisi kehitellä erilaisia linssiruokia; muitakin kuin curryja.

Uusimmasta Glorian Ruoka & Viini-lehdestä löytyykin aivan ihana linssipateen ohje, jonka nähtyäni tiesin heti sen päätyvän itsenäisyyspäivän pöytään! Ja niin se päätyikin! Ohje ei ole mitenkään vaikea, mutta taikina kannattaa maustaa melko hyvin, sillä linssien ominaismaku on (ainakin minusta) hieman tympeä, tunkkainen etten sanoisi.

Patee kyllä onnistui ja sitä kiiteltiin, mutta ehkä se oli hivenen liian kuiva eli siis liian kauan aikaa uunissa. Hivenen. Linssit kun muutenkin ovat aika kuivia. Kasvissyöjille siis voin totisesti suositella sitä ja veikkaan, että tulen tekemään sitä ympäri vuoden. Yhdestä tekokerrasta kun saa tosi monta annosta pakkaseen laitettavaksi. Pateen voi tietysti maustaa muillakin, kuin annetuilla mausteilla, mutta näin joulun alla siihen kannattaa laittaa kanelia, neilikkaa ja muita joulumausteita.



Annos ylhäältä myötäpäivään: marinoituja herkkusieniä, linssipateeta, graavattua siikaa ja kylmäsavulohta

Namnam! Rakastan kylmäsavustettua- tai graavattua kalaa, joten ne olivat koko lounaan kokokohta! En edes maistanut uunilohta, koska keskityin niin muihin ruokalajeihin. Sääli, etten tajunnut ottaa kuvia myös muista ruuista (lanttu- ja porkkanlaatikot sekä bataatti-homejuustovuoka, kaikki erinomaisia), mutta uskokaa pois, ne olivat tosi hyviä, jopa se homejuustovuoka!

Ruokaa jäi niin paljon, ettei minun tarvinnut viime viikolla ollenkaan tehdä ruokaa töihin vaan saatoin ottaa joka päivä vaan uuden annoksen tähteiksi jääneistä herkuista. Jouluateria joka päivä. :) Ja vieläkin löytyy laatikoita ja pateeta pakkasesta!



Jäisiä karpaloita suklaakinuskikastikkeella


Lumikarpaloiden toinen yritys ja yritykseksi se jäi tälläkin kertaa. Tomusokeri vaan yksinkertaisesti sulaa marjojen päälle niin, ettei lumesta ole tietoakaan. :( En vaan osaa. Kävin viime lauantaina Tuomaan markkinoilla Espan puistossa ja siellä oil myynnissä TÄYDELLISIÄ lumikarpaloita! (Sekä vieläkin parempia suklaakuorrutteisia lumikarpaloita, nams!) Niiden aineksissa luki tomusokerin ja karpaloiden lisäksi tärkkelys, muttei puhettakaan mistään munanvalkuaisesta.

Kenties pelkässä pölysokerissa pyörittäminen olisi se oikea ratkaisu (no hei daa! jos sallitte sanonnan), mutta antaa nyt olla. Kokeilin nimittäin kinuskikastikkeen (omasta mielestäni) parempaa versioita eli tein RuokaPirkan ohjeen mukaisesti suklaakinuksia. Hih, sitä olisin voinut vaikka syödä lusikalla suoraan kattilasta, mutta muiden mielestä tavallinen kinuski on parempaa. No, onneksi ei siis tarvitse enää tehdä suklaakinuskia, niin ei tule lorotettua oman annoksen päälle niin paljon kastiketta. :D


Käpykakku

En edes ajatellut tekeväni minkäänlaista kakkua jälkkäriksi kahvin kanssa, ja hyvä etten, sillä iskä päätti ostaa edellisenä päivänä Hakaniemen hallista kokonaisen Käpykakun! Sehän on siis kermaista moussea ja hilloa suklaisen marsipaanikerroksen alla. Tuhtia tavaraa ja tosi makeaa! En ole oikein käpykakun ystävä, sillä ainoa hyvä asia koko kakusta on se suklainen marsipaani, mutten nyt halunnut herättää kommentteja oudolla syömiselläni eli siis passasin koko kakun. Suklaakonvehdeista riitti tarpeeksi iloa. 

Johan oli herkuttelut, huh! Olimme vielä valmistuneet torttujen paistamiseen ja äiti oli vielä tehnyt iltapalaksi sieni-kasvispiirakkaa, mutta koska olimme kaikki ihan täynnä ja kello näytti jo puoli kuutta, ei kukaan halunnut enää tietääkään mistään ruokaan liittyvästä. Lisää ruokaa seuraavalle viikolle sitten vain. (Se piirakka oli hyvää! Ruistaikinasta tehdyn pohjan päällä sieni-purjosekoitusta ja juustoraaste-munamaitoa, mmm! Mahtavaa biletysillan jälkeistä yöpalaa. 

Vaikka olenkin melkoisen ruokavammainen, niin kyllä silti haluan silloin tälläin laittaa kunnlla ruokaa ja syödä oikein pitkän kaavan mukaan. (Kunhan seuraavana päivänä pääsee taas salille. ;) ) Seuraavaksi reseptit herkuista, joiden teosta vastasin täysin tai edes osittain (blinien kohdalla äiti hoiti taikinan aloitusvaiheen):

RESEPTIT:

Pikkublinit
ohje Helsingin Sanomat 3.12.09 D2
(20 kpl)

1 3/4 dl maitoa
1/5 pala hiivaa
½ tl sokeria
1 dl tattarijauhoja
1 dl vehnäjauhoja
4-5 rkl olutta (lopunhan voi juoda ruokaa laittaessa ;)
1 ½ rkl sulatettua voita
½ tl suolaa
1 iso kananmuna

Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon ja sekoita joukkoon sokeri sekä tattarijauhot. Peitä kulho kelmulla ja anna olla 7-8 tuntia huoneenlämmössä. Erottele kanamunankeltuainen valkuaisesta. Lisää taikinapohjaan olut, vehnäjauhot, keltuainen, voisula ja suola. Anna taikinan tekeytyä vielä n. 15 min. Vaahdota valkuainen kovaksi vaahdoksi ja lisää vaahto taikinaan varovasti nostellen.

Paista taikinasta blinejä blinipannussa, pienikokoloisessa lettupannussa tai muussa pienessä pannussa. Annostele taikinaa pannulle varovasti, sillä se kohoaa hieman paistettaessa. Kun pinta on lähes hyytynyt, valita reunoille hieman voisulaa ja käännä blini. Tarjoa blinit kuumina erilaisten lisukkeiden, kuten mädin, savukalojen, smetanan ja punasipulin kera.

Marinoidut sienet
resepti em. Helsingin Sanomien sivulta

2 rasiaa siitakesieniä tai muita sieniä (200 g)
2 valkosipulinkynttä
3 salottisipulia
pala tuoretta inkivääriä/1-2 rkl jauhettua inkivääriä
½ ruukkua persiljaa
1 kanelitanko
½ rkl hunajaa
1 ½ tl valkoviinietikkaa (maustettua, jos löytyy)
2 rkl oliiviöljyä
suolaa
pippuria

Kuori sipulit ja inkivääri. Leikkaa valkosipulit viipaleiksi, sipulit lohkoiksi ja inkivääri ohuiksi suikaleiksi. Silppua persilja. Katko kanelitanko muutamaan palaseen. Puhdista sienet, jos tarpeen. Sekoita ainekset kulhossa ja anna maustua vähintään seuraavaan päivään.

Linssipatee
resepti: Glorian Ruoka & Viini 8/09
(4-8:lle)

3 dl linssejä
8 ½ dl kasvislientä
3 valkosipulinkynttä
muutama timjaminoksa
1 laakerilehti
2 salottisipulia
1 rkl öljyä
1 ½ dl paahdettuja ja rouhittuja (saksan)pähkinöitä
1 tl juustokuminaa
½ tl kanelia
½ chilijauhetta
½ tl jauhettua neilikkaa
3 munaa
1 dl kaura- tai kuohukermaa (tai tavallista ruokakermaa)

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Huuhtele linssit ja laita ne kattilaan kasvisliemen, kuorittujen valkosipulien, timjamin ja laakerilehden kanssa. Anna kiehahtaa ja vähennä lämpöä. Keitä miedolla lämmöllä kannena alla n. 20 min. Poista mausteet linssien joukosta ja jos kattilassa on nestettä jäljellä, kaada se pois. Laita linssit (monitoimikoneen) kulhoon.

Kuori ja hienonna sipulit. Kuullota sipuleita öljyssä pannusa miedolla lämmöllä n. 5 minuuttia. Lisää sipulit, pähkinät sekä mausteet linssien joukkoon. Soseuta seos karkeahkoksi massaksi sauvasekoittimella tai monitoimikoneessa siten, että joukkoon jää kokonaisia linssejä. Vatkaa munien rakenne kevyesti rikki ja sekoita kerma munien joukkoon. Yhdistä linssiseokseen, kaada n. 1 litran vetoiseen, voideltuun uunivuokaan ja kypsennä uunin alatasossa n tunnin verran. Pateen voi tarjota kuumana, haalena tai kylmänä.

Suklaakinuski
resepti: RuokaPirkka 49/30.11.2009

1 prk (2 dl) vispikermaa
1 dl fariinisokeria
1 dl sokeria
100 g taloussuklaata

Kuumenna kattilassa kerma ja sokerit koko ajan sekoittaen. Keitä pari minuuttia, kunnes seos on sakeahkoa. Lisää suklaa ja kuumenna, kunnes suklaa sulaa, mutta älä keitä. Ota pois liedeltä ja tarjoa esim. jäisten marjojen, hedelmien tai jäätelön kera tai kuorruta kinuskilla kakkuja tai kääretorttuja tai käytä keksien välissä tai…syö vaikka suoraan kattilasta! :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti