lauantai 19. helmikuuta 2011

Synttäriherkkuja iskälle

Iskä täytti 63 viime kuussa, jei! :D Tunnollisena ja kunnollisena miehenä hän jää nyt sitten eläkkeelle maaliskuusta alkaen. Tosin tammikuusta alkaen hän ei ole käynyt enää töissä, sillä käyttämättömiä ja palkinnoksi 40 vuoden urasta samassa firmassa saatuja lomia oli kertynyt kaksi kuukatta eli tarpeeksi jättämään työnteot viime vuosikymmenelle. Onnea eläkeläinen! Eiku sori, sähän oot vielä lomalla... Joka tapauksessa taas tuli vähän kokkailtua synttäreiden kunniaksi. Blinejä ja porkkana-vuohenjuustosalaattia, mutta koska olen niistä blineistä kirjottanut jo kahdesti, niin en nyt jaksanut taas kirjoittaa niistä.

Tulinen porkkana-vuohenjuustosalaatti

Tammikuun puolen välin tienoilla ilmestyneessä Hesarissa oli erilaisia porkkanareseptejä ja äiti oli valmistanut aivan upealta näyttävän, ja myös tietysti maistuvan, itämaisen porkkana-vuohenjuustosalaatin. Siis oikeasti, katsokaa kuvaa! Mikä väriloisto! Tuo annos jos mikä saa veden kielelle! Kuinka kukaan voi syödä harmaata einesruokamoskaa, joka näyttää harmaalta ja maistuu just siltä itseltään. :P Salaatti oli ihana! Juuri ja juuri pehmeäksi paistettuja porkkanoita, inkivääriä, vuohenjuustoa, hunajaa, juustokuminaa... Mikä makujen ilotulitus! Äiti oli tosin vaihtanut korianterin rakuunaan, koska vihaa korientaria ja salaattinakin oli marigoldia...muistaakseni. Joka tapauksessa, annos on ihana ja se on aivan loistava tarjottava esim. illanistujaisiin tai muihin buffetteihin.

Tulinen porkkana-vuohenjuustosalaatti

(2–4 annosta)

    * 6 keskikokoista porkkanaa
    * 3 rkl öljyä
    * 1/2 chiliä
    * 1 1/2 rkl tuoretta raastettua inkivääriä
    * 1 rkl hunajaa
    * 1 tl juustokuminaa
    * 1/2 tl merisuolaa
    * 100 g vuohenjuustoa
    * 1/2–1 ruukkua korianteria
    * 2 rkl paahdettuja auringonkukansiemeniä

 Kuori ja viipaloi porkkanat. Halkaise chili, poista siemenet ja silppua chilin hedelmäliha.Pane porkkana- ja chilipalat pannulle ja paista öljyssä. Lisää sekaan inkivääriraaste, hunaja, juustokumina ja suola. Paista kunnes porkkanapalat ovat osittain pehmenneet, mutta niissä on vielä purtavaa. Nosta pannu sivuun ja anna jäähtyä. Kokoa salaatti lautaselle. Levitä pohjalle porkkanaseos, lisää päälle pieneksi paloiteltu juusto, silputtu korianteri ja paahdetut auringonkukansiemenet. Nosta tarjolle. 



Speculoos-parfait

Entä mitä oli jälkkärinä (koska se teitä saattaa kiinnostaa enemmän kuin salaatti)? Speculoosia, tuota vaarallisen ihanaa piparkakkutahnaa Belgiasta jäädykkeen muodossa! Lisäksi vähän raastettua limeä, kermaa, sokeria, munia, piparimurskaa ja likööriä ja päälle:


Päärynäinen suklaalevite

Belgiassa oli kaikenlaisia ihania makeita levitteitä (mm. valkosuklaa-speculoos-tahnaa, jota toin suomeen, 70 % vähemmän rasvaa sisältävää tumman suklaan makuista levitettä...) ja yksi on erityisen kiehtova: päärynä...hmm, hilloa? Äh, mitä on "coulis" suomeksi? Google väittää sen olevan "vala" muttei se nyt sitä ainakaan ole... Anyhoo, siis päärynän hiven suklaalevitteessä, what's not to love! Piti hillitä itseäni, että jäi tarpeeksi jälkkäriannoksiin...ja silti yksi neljästä vuoasta jäi ilman.


Parfait oli, tämä tulee ehkä yllätyksenä, tosi hyvää! Olin varma, ettei lime maistuisi kaiken tuon kerman ja muun herkun alta, mutta väärässä olin! Lime on itse asiassa tosi tärkeässä osassa taittamassa jälkkärin makeutta. Iskä väitti sitä melkein liiankin makeaksi tai ettei ainakaan voinut syödä paljoa kerralla. Nähtävästi Belgia on koulinut minun sokerikestävyyteni huippuunsa, koska ei se nyt minusta niin ällönmakeaa ole... ;) Laitoin jäädykkeeseen varmaan 100 grammaa speculoosia 30 g:n sijaan, koska mielestäni 30 grammaa oli aivan liian vähän. 100 grammaa ei minusta muuttanut rakennetta ainakaan huonompaan suuntaan ja jäädyke pysyi itse asiassa melko hyvin lusikoitavana pakkasessakin. Ei siis vaatinut pitkää sulatusaikaa, jos halusi maistaa vielä myöhemmin. Ja myöhemmäksi jäi puolikkaat kipolliset plus yksi täysi, koska minulla oli vain neljä samankokoista vuokaa eli annoskoko nousi...50 %? Ääk, nyt sukkaan prosenttilaskuissa! Joku nauraa siellä nyt mulle. Mut ihan sama. Tota jälkkäriä on vielä pakkasessa, joten lällällää. :D Ja hei, eiköhän samanlaisen jälkkärin saa aikaan Nutellasta ja maapähkinävoistakin. Hmm!

Speculoos-parfait
kuudelle

Parfait:
300 g todella kylmää vispi- tai kuohukermaa (n. 3-4 dl)
3 keltuaista
75 g hienoasokeria
50 g speculoos-keksejä tai joulupipareita
1 lime
1 tl Cointreau- tai muuta likööriä
30 g speculoos-tahnaa (tai muuta makeaa tahnaa ja voinee laittaa enemmän)
Kuorrute:
200 g vispi- tai kuohukermaa (n.2,5 dl)
200 g tummaa suklaata (66%)
(tai valmista suklaalevitettä n. 400 g)

Laita iso kulho pakkaseen tuntia aikaisemmin. Valmista parfait vatkaamalla todella kylmä kerma jäähtyneessä kulhossa ensin hitaasti ja sitten nopeammin, kunnes kermaa on kunnon vaahtoa. Laita odottamaan jääkaappiin. Vatkaa toisessa kulhossa voimakkaasti yhteen keltuaiset ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Pese lime, raasta sen kuori ja purista mehu. Lisää ne muna-sokerivaahtoon, sitten speculoos-tahna ja lopulta kermavaahto. Lisää murustetut pikkuleivät ja annostele kuutoon jälkiruokakippoon. Anna jäähtyä pakkasesa vähintään kolme tuntia. Valmista kuorrute kuumentamalla kermaa kattilassa kiehuvaksi ja kaatamalla sen sitten suklaapalojen päälle kulhoon. Sekoita, kunnes suklaa on täysin sulanut ja kaada parfait'n päälle hiukan ennen tarjoilua. (Itse laitoin levitteen parfait'n päälle ja sitten vielä yöksi jääkaappiin ja ihan hyvää tuli silläkin tavalla.)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti