lauantai 29. joulukuuta 2012

Joulun herkkuja ja jouluherkkuja


Maitokahvia kermavaahdolla ja kinuskikastikkeella

Hyvää joulun jälkeistä aikaa! Toivottavasti kaikki ovat selvinneet joulun koettelemuksista (eli syömingeistä ja juomingeista) ilman suurempia tuhoja (vaatteet, joilla matkustit joulunviettopaikkaasi mahtuvat edelleen päälle). Täällä päin ollaan jo palattu takaisin "arkeen" eli järkevämmän syömisen, vähemmän juomisen ja normaalin liikunnan pariin. :D (No hei, jos ulkona on lähes joka päivä keskimääräisesti noin 22 astetta pakkasta, niin ei siinä paljoa ulkona tee mieli heilua.) 

Toivottavasti myös pukki (tai kuka tahansa muu) muisti teitä ja toi mieleisiä lahjoja. Minä ainakin hyrräsin tyytyväisenä saatuani leffalippuja, keittiövaa'an sekä sähköhammasharjan. Vähän on vähentyny lahjat 15+ vuodessa. :D Oikea suunta. 

En yleensä juo kahvia muun kuin rasvattoman soijamaidon kanssa, mutta tässä viime viikon valmistujaisista jäi jääkaappiin lähes täydet putkit valmista kermavaahtoa ja kinuskikastiketta, joten pitihän niitä vähän vajuuttaa ennen poisheittoa... ;)

Vegaanikinkkua

Ostin viikko ennen joulua Ekologisilta joulumarkkinoilta Maan ystävien jauhoseoksen, josta voi paistaa vegaaneille sopivan "kinkun". Jauhe koostuu vehnägluteenista (vehnän proteiinipitonen osa), kikhernejauhoista, kasvisliemestä, mausteista ja suolasta. Pussin kyljessä on valmistusohjeet sisältäen myös marinadiohjeen, mutta siis pussin sisältö sekoitetaan ½ desiin soijakastiketta, ½ desiin öljyä ja kolmeen desiin vettä. (Vettä kyllä tarttee vähän vajaa neljä desiä.) Massa sekoitetaan ja vaivataan kinkun muotoon.

Marinadiin tulee pari ruokalusikallista öljyä, yksi rkl soijakastiketta, 1 rkl tomaattipyreetä, 1 rkl (omena)viinietikkaa ja ½ dl vettä. Minä käytin öljyn ja veden lisäksi sinappia ja sitruunamehua, joista tuli myös erittäin hyvä marinadi. "Kinkku" laitetaan isoon kulhoon ja marinadi sivellään "kinkun" päälle. Massa laitetaan jääkaappiin maustumaan muutamaksi tunniksi, mielellään yön yli. Välillä on hyvä valella kinkkua marinadilla. "Kinkku" paistetaan folion sisällä 175 asteisessa uunissa n. puolitoista tuntia. 

Tulos on erittäin maukas, jos on tottunut vehnägluteenin sitkeään makuun ja pitää siitä. :D En ottanut tätä mukaan joulunviettoon vaan tein jo etukäteen, koska tiesin jouluna syöväni muutenkin ihan tarpeeksi ja enemmänkin. :D

Homejuusto-hedelmäsalaatti

Meillä on varmaan vähän joka vuosi ollut jotain uutta ja erilaista joulupöydässä ja tänä vuonna se oli homejuusto-päärynäsalaatti, vaikka yhdistelmä ei sinänsä ole mitenkään muuten outo. Päinvastoin, se on erittäin toimiva! En pidä homejuustosta, mutta makean päärynän (tai vielä parempaa, piparkakun) kanssa sekin haisuli sujahtaa helposti kurkusta alas. (Vähän liiankin helposti...) Salaatinlehtiä, päärynänpaloja, viinirypäleitä, murskattuja pekaanipähkinöitä ja homejuustoa. Yksinkertaisesti hyvää.

Savustettu kalkkuna

Iskä oli hankkinut neljän kilon valmiiksi savustetun kalkkunan. En osallistunut sen tuhoamiseen, mutta muiden mielestä se oli erittäin onnistunutta. Minä syön joulupöydässä vaan kaloja, juustoja ja vähän laatikoita, joissa on ihan tarpeeksi. Onneksi ei pidä ahtaa itseensä vielä jotain lihaa. :) (Sen tilalla voi ottaa vielä pari kylmäsavulohisiivua...)

Joulupöytä

Jäädytetty marenkikakku

Perinteisesti teen aina jotain uutta jouluaaton jälkkäriksi ja tällä kertaa valitsin vuoden 2012 viimeisessä Glorian Ruoka & Viini -lehdessä kansikuvassa komeilleen jäädytetyn marenkikakun, jonka väliin tuli kahvikiisseliä. Lehden kuva oli paljon hienompi, koska ahdoin innostuksissani neljän marenkilevyn väliin liikaa täytettä ja se tietysti valui joka suuntaan ennen kuin ehti jäätyä. :D Ulkonäköön pitäisi oikeasti panostaa... Onneksi saatiin kuningasidea, että tästä lähin kaikki koottavat & jäädytettävät kakun kootaan irtopohjavuokaan, jolloin muoto pysyy kasassa. Loistavaa. 

Itse kakussa ei ollut mitään vikaa, päinvastoin. Ihanan kermaista ja kahvista täytettä ei-liian-makeiden suklaamarenkien välissä. Omnom. Kaikki kehuivat ja ottivat lisää. (Joku jopa kolmannen kerran...) Kakku ei ollut yhtään ällömakea ja sopi yllättävän hyvin tuhdin jouluaterian päälle, ja sherryn kanssa. Tätä voi tehdä uudestaankin! (Vaikka tuskin koskaan uusin näitä juttujani... :D )


Jäädetty marenkikakku
Glorian Ruoka & Viini 8/12

Marenkipohjat (4 pohjaa)
6 munanvalkuaista
2 dl sokeria
½ tl väkiviinaetikkaa
50 g tummaa suklaata

Espressojogurttitäyte
500 g bulgarianjogurttia (myös turkkilainen käy, itse käytin sitä)
6 munankeltuaista
1 dl sokeria
2 dl maitoa
1 dl vettä
1 rkl espressopikakahvikauhetta (tai tavallista pikakahvijauhetta)
1 tl kardemummaa
3 rkl maissitärkkelystä
20 g voita
2 dl kuohukermaa

Laita uuni lämpenemään 125 asteeseen. Erottele keltuaiset ja valkuaiset. Laita keltuaiset pieneen kulhoon ja peitä kelmulla. Vatkaa valkuaiset isossa kulhossa, kunnes vaahtoa alkaa muodostua. Lisää sitten väkiviinaetikka ja sokeri ja vatkaa valkuaiset, kunnes vaahtohuiput ovat teräviä ja vaahto pysyy kuosissa, vaikka kulhon kääntää ylösalaisin. 

Käytä halkaisijaltaan n. 18 sentin lautasta ja piirrä sen avulla leivinpaperille neljä ympyrää. (Helpoimmin pääseem jos kaikki kakun marenkilevyt saa tehtyä yhdellä pellillä. Jos käytössäsi on n. 20 sentin irtopohjavuoka, käytä sitä mallina.) Sulata suklaa varovaisesti mikrossa. Voitele ympyrät kevyesti rasvalla, koska marenki tarttuu helposti kiinni. Lusikoi marenkivaahto keoiksi ympyröiden keskelle, valuta sula suklaa kekojen päälle ja tasoita keot ympyröiden kokoisiksi. Älä sekoita liikaa, jotta suklaaraidat säilyvät mahdollisimman erottuvina. Paista uunissa n. 1 ½ tuntia. Anna jäähtyä.

Täytettä varten kumoa jogurtti tiheäreikäiseen siivilään ja anna nosta se kulhon päälle muun täytteen valmistuksen ajaksi. Mittaa keltuaiset, sokeri, maito, vesi, kahvijauhe, kardemumma ja maissitärkkelys kattilaan. Kuumenna seos kiehumispisteeseen koko ajan sekoittaen. Kun seos kuplahtaa, ota se pois liedeltä ja lisää rasva. Sekoita, kunnes voi on sulanut ja jäähdytä huoneenlämpöiseksi. Sekoita keitosta välillä tai ripottele pinnalle sokeria kuortumisen ehkäisemiseksi.

Kun seos on jäähtynyt, sekoita siihen valutettu jogurtti. Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää seokseen. Kokoa kakku laittamalla alimmaiseksi yksi marenkilevy, sitten täytettä, marenkilevy, täytettä... kunnes  viimeiseksi jää marenkilevy. (Jos marenkilevyt sopivat johonkin korkeaan vuokaan, käytä sitä, niin täyte ei leviä eikä kakku kallistu.) Jäädytä kakku pakkasessa yön yli. 

Ota kakku huoneenlämpöön kaksi tuntia ennen tarjoilua. Kakku saa olla kylmää mutta ei jäistä. Koristele esim. suklaatryffeleillä. (Minulle jäi täytettä vähän yli, mutta kyllä sen ylimääräisenkin saa kulumaan...)

Aprikoosi-mascarponetorttu

Tapaninpäiväksi tein samasta lehdestä oheisen aprikoosi-mascarponetortun. Tortusta ei tullut ihan kuin ohjeessa, koska tajusin vasta torttua syödessämme, että käyttämäni valmispohja oli pizzapohjaksi soveltuva piirakkapohja! Ei ihme, että taikina vetäytyi helposti vuoan reunoilta ja oli sitkeää, tokihan pizzapohjiksi soveltuvissa piirakkapohjissa on sitkoa. Epic fail. >< Tarkoitus oli siis tietysti käyttää makeaa murotaikinapohjaa, mutta minkäs teet, kun tyhmänä ei sytyttänyt ja päätin olla nopeampi ja käyttää valmista. Huoh. Noh, onneksi pohja ei ollut pahanmakuinen ja torttu onnistui kuitenkin ihan jees. Tosin torttutaikinaa oli liian vähän tätini piirakkavuokaan ja siksi kansilevyä ei saanut kiinni pohjataikinaan. Note to self: ei kannata aina käyttää valmista.

Koska reunoille jäi "tyhjää", sulatin n 70 grammaa valkosuklaata ja koristelin reunat sillä. Tämä ei ole mitenkään makea piirakka, tosin se on varmasti makeampi oikeanlaisen pohjan kanssa. :D Kuivatut aprikoosti ovat toista tuntia glögissä marinoitumassa, mutta aika kuivakoita ne olivat eivätkä kovin maukkaita. Piirasvuoka olisi pitänyt olla pienempi, niin tämäkin olisi varmasti ollut mehevämpi, kun hedelmien päällä olisi ollut enemmän mascarponetäytettä. Mutta hyvin se vieraihin upposti (paitsi äitiin) tai sitten hän oli ainoa, joka uskalsi puhua totta. :D


Aprikoosi-mascarponetorttu
Glorian Ruoka & Viini 8/12

Pohja
175 g voita
5 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
1 ½ dl sokeria
ripaus suolaa
3/4 dl kylmää vettä

Täyte
250 g kuivattuja aprikooseja
3 dl alkoholipitoista glögiä
250 g mascarponea
1 kananmuna
1 dl sokeria
½ vaniljatanko tai 1 rkl vaniljasokeria

Päälle
1 kanamuna
1 rkl mantelilastuja

Leikkaa voi ½ sentin kuutioiksi tilavaan kulhoon. Anna voin lämmetä huoneenlämpöiseksi. Sekoita jauhot, sokeri ja suola. Kaada jauhoseos voikuutioiden päälle ja nypi seos murumaiseksi. Lisää kylmä vesi ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Muotoile taikina palloksi ja anna levätä jääkaapissa tunnin ajan. Laita aprikoosit glögiin marinoitumaan tunnniksi. 

Laita uuni lämpeämään 200 asteeseen. Nosta taikina jääkaapista ja jaa se kahteen osaan. Kauli toisesta puolikkaasta piirakkavuoan läpimitan kokoinen kansi (24 cm). Yhdistä kannen taikinarippeet loppuun taikinaan ja kauli pohja 1-2 cm vuokaa suuremmaksi. Nosta pohjalevy kaulimen avulla vuokaan ja painele sen pohjalle ja reunoille. Esipaista pohjaa uunissa n. 8 minuuttia. Pohjan kohoamisen estämiseksi peitä se leivinpaperinpalalla ja kaada päälle esim. kuivattuja herneitä. Myös pohjan pistely haarukalla auttaa.

Nosta aprikoosit glögistä ja levitä ne tasaisesti piirakkapohjan päälle. (Säästä toki glögi!) Halkaise vaniljatanko pituussuunnassa ja raaputa siemenet mascarponen joukkoon. Lisää sokeri ja kanamuna. Sekoita ja levitä seos aprikoosien päälle. 

Nosta kansi täytteen päälle ja paina reunat kiinni pohjataikinaan. Voitele munalla ja pistele kanteen muutama reikä haarukalla. Viimeistele mantelilastuilla ja paista uunin keskitasolla 30 minuuttia. Anna jäähtyä ennen leikkaamista. (Nauti sen glögin kanssa. ;) )

Kiuruvetinen peltomaisema

Olin joulun, kuten niin monta joulua tätä ennenkin, tätini luona Pohjois-Savossa isäni lapsuudenkodissa. Jos Helsingissä sattuisi olemaan musta joulu, niin tädillä on aina riittänyt lunta. Tosin muutamana viime vuonna Helsingissä on ollut enemmän lunta kuin tädillä... Ikävä kyllä Savossa myös pakkanen paukkuu etelää hurjemmin, joten saimme "nauttia" huimista noin 25 asteen pakkasista lähes koko joulun. Joulupäivänä päästiin 15 asteessa kävelylle, mutta muutoin lueskeltiin sisätiloissa. (Gradun tekemisen lomassa, tietenkin...)

Olipahan taas yksi rento joulu. Tein gradua viime vuoden jouluna ja tänä jouluna, mutta onneksi on 100 % varmaa, että ENSI jouluna sitä EI tarvitse vääntää. :D Aion lukea niin, että sormiin sattuu. Ja leipoa, tietenkin.

On hyvin mahdollista, etten bloggaa ennen vuodenvaihdetta, joten haluan toivottaa kaikille lukijoilleni oikein loistokasta, kuplivaa ja herkullista vuodenvaihdetta! Olkoon vuosi 2013 entistäkin onnistuneempi meille kaikille, onhan edessämme taas 365 uutta päivää. :) Palataan asiaan siis ensi vuonna!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti