maanantai 20. toukokuuta 2013

Kaakaobrownies ohjaajalle + erilaisia kokkauksia



(Tämä postaus sisältää vähän sekalaisia leivonta- ja kokkausjuttuja.) Kun vihdoin ja viimein sain gradun purkkiin onnistuneesti, päätin kiittää ohjaajaani ihan konkreettisesti loistavasta ohjauksesta leipomalla hänelle. En nimittäin olisi mitenkään voinut saada gradua ulos niin mutkattomasti, kuin se sitten ohjaajan vaihdoksen jälkeen tapahtui. Ja vielä noin hyvin arvosanoin! ^^ Päätin, että kun kävisin tekemässä kypsyysnäytteen niin samalla veisin hänelle jotain, joka myös mahdollisesti säilyisi toimiston ovessa roikkuen, jos ohjaaja ei sattuisi olemaan paikalla. :D (Mitä hän ei sitten ollutkaan.)

Päädyin uuteen kaakaobrownies-ohjeeseen, etten aina vain käyttäisi sitä Smitten Kitchenin (tosin erittäin hyväksi todettua) ohjetta vaan kokeilisin välillä myös muita juttuja. Löysin sitten Pinterestistä yhden ohjeen ja päätin, että tehdäänpä sitten se. Ja kyllä kannatti tehdä! Browniet olivat hyviä tuoreina, mutta parin päivän jääkaapissa oleilun jälkeen ne maistuivat vieläkin paremmilta! Ihanan sitkeitä ja pehmeitä, mmm! Olisiko tuo kinuskikastike, joka brownieseihin laitetaan? Kanske. Oli pakko jättää itselle pari, koska minulle oli tulossa seuraavana sunnuntaina vieras ja suolaisen herkun lisäksi olisi kiva tarjota hänelle jotain makeaakin. :) (As usual.) En tehnyt ihan ohjeen mukaan (en esim. jaksanut ruskistaa voita), mutta ohessa siis ihan alkup. ohje.

Karamellibrownies

Idea täältä.

170 g voita
300 g ruskeaa sokeria
2 munaa
3 rkl kreikkalaista jogurttia (käytin soijajogurttia mutta siis mitä paksumpaa, sen parempaa)
100 g kaakaojauhetta
50 g jauhoja
ripaus suolaa

Karamelliin
100 g sokeria
1 tl voita
hyppysellinen suolaa
2 rkl kermaa

kaakaojauhetta koristeluun

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Ruskista voi ja anna jäähtyä. (En siis itse jaksanut tehdä tätä. :D Voin ruskistaminen on siis sitä, että sitä paistetaan kasarissa tms. kunnes se on kullanruskeaa.) Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi ja paksuksi vaahdoksi. Lisää jogurtti joukkoon varovaisesti. Siivilöi joukkoon jauhot, kaakaojauhe sekä suola ja sekoita juuri sen verran, että taikina on tasaista. Kaada voideltuun n. 25cmx15cm vuokaan ja paista uunissa n. 20 minuuttia tai kunnes leivonnaisen keskelle tungettuun tikkuun ei enää tartu taikinaa. Anna jäähtyä.

Sillä aikaa laita sokeri paksupohjaiseen kattilaan ja kuumenna levyä keskiämmöllä. Ravista kattilaa muutamaan otteeseen kunnes sokeri alkaa sulaa ja anna kuplia kunnes sokeri on tummanruskeaa. Lisää kerma ja voi ja sekoita ne sokerin kanssa. Lisää 1-2 rkl vettä, kunnes seos on tarpeeksi juoksevaa kaadettavaksi ja kaada brownien päälle. Kun browniet ovat jäähtyneet, ripottele niiden päälle kaakaojauhetta ja leikkaa haluamasi kokoisiksi paloiksi.


Kuten sanoin, ohjaaja ei ollut kypsyyskokeeni päivänä paikalla, mutta onneksi herkut kestivät ihan hyvin viikonlopun yli eikä kukaan vienyt niitä, koska sain kiitosmailia maanantaina. :D Super!

Koska odotin vierasta, päätin vielä "tekaista suklaakakun eli siis ihan vain kokemuksiini perustuen sekoitin jauhoja, kaakaojauhetta sekä leivinjauhetta ja ripauksen suolaa. Tai no, alkuun sekoitin sokeria ja pehmeää voita sekaisin ja siihen pari munaa, sitten lisäsin siihen jauhoseoksen. Ja kait heitin mukaan 2-3 ruokalusikallista pikakahvia? Sitten vain uunii ja kun tikkuun ei enää tarttunut taikinaa, niin ulos. Miten niin leivonta on vaikeaa? :D

Kakku oli ihan hyvää, mutta melkoisen tuhdin makuista, joten sitä oli hyvä vähän laimentaa vaniljakastikkeella. Aikas hyvännäköistä, eikö totta?


Suurin syy vieraani tuloon oli se, että hän oli ehdottanut voileipäkakun tekoa ja tietysti innostuin aiheesta. Tosin päätin olla tekemättä ihan tavallista kuorrutettua voileipäkakkua vaan samanlaisen ilmestyksen, jonka tein synttäreilleni eli kokonaisen täytetyn hiivaleivän. Vieraani pyynnöstä tein leivästä täysin kasvisversion, vaikka kylmäsavulohiviipaleet olisivatkin olleet tosi hyviä (ja olisi vieraani niitä maistanutkin). Koska tämä vieraani (hmm, annetaan hänelle selvyyden vuoksi nimi K) eli siis K pitää tulisesta ruuasta, niin ostin chili-paprikatuorejuustoa ja sekoitin siihen tulisia pähkinöitä. Leipä viiteen osaan ja väliin tuorejuustomassaa sekä paprikasavujuustoa ja cheddarjuustoa. I say, nam! Ja niin sanoi K:kin joka sai leipää mukaansa ja harmitteli seuraavana päivänä, miksei ollut ottanut enempää. Tarjosin kyllä. :)

Parin viikon päästä tämä samainen K tuli uudestaan visiitille ja silloin ideana oli kokata jotain. Päädyttiin sitten juustokeittoon, johon siis ensin paistettiin sipuleita pannulla. K halusi jättää sipulit melkoisen isoiksi lohkoiksi eikä soseuttaa mitään, joten lopputuloksena oli sitten kasa sipuleita kattilan pohjalla, ja niitä piti sitten aina muistaa kaapia mukaan. :D Ensi kerralla voisi kokeilla soseutusta. Mutta siis sipulin lisäksi mukaan tuli juustoista ruokakermaa ja Musta Pekka -pippurituorejuustoa. Vai oliko se jotain muuta pippurituorejuustoa? Joka tapauksessa. Hyvää tuli! Tosin kun keitto oli hengaillut pari päivää jääkaapissa kauhea kasa rasvaa nousi pinnalle ja sen pystyi kätevästi kaapimaan lusikalla pois. :D Hups! Selvästi vähemmän rasvaa/öljyä ensi kerralla. Tosin tekeekö öljy noin, vaikka kyllä olisi luullut K:n öljyä kattilaan lorauttaneen? Noh, anyway. Saipahan low fat -version sitten parin päivän päästä. :D


Lisukkeeksi paistettiin simppelisti porkkanoita ja parsakaalia. Ja kaikenlaisia mausteita valkosipulijauheesta broilerimausteeseen tai muuhun tuliseen settiin. :) Ah, paistettuna vihanneksista tulee entistäkin parempia! (Noh, mistä ei tulisi? Ah, karsinogeeneja...) Olipahan kiva kokata pitkästä aikaa ihan siis niin, että katsoo ohjeen ja menee sen mukaan... :D 

2 kommenttia:

  1. I'm glad you enjoyed the brownies! They do taste amazing when they have been in the refrigerator, they become much firmer and more decadent, if that's possible! Thank you for trying the recipe! x

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yes, they were so good! Now that I read the post again I have a huge desire to make them again. Like right now.

      Poista