lauantai 14. kesäkuuta 2014

Huhtikuun kalenterihaaste: suolainen piirakka

Vaikka ollaan jo kesäkuussa, niin olen säntillisesti jatkanut Valion seinäkalenterissa olevia ruokia. Huhtikuussa vuorossa oli chorizopiiras, mikä tietysti tarkoitti minun tapauksessani pääraaka-aineen vaihtoa. Chorizon sijaan valitsin tonnikalan, koska jotenkin vain tuli sellainen fiilis, että halusin syödä juuri tonnikalapiirasta. Ei mitenkään hienostunutta, mutta arvelin, että se tonnikalan tuju maku peittyisi aika hyvin ruokakerman ja juustoraasteen alle. Noms.

Tonnikalapiiras
Pohja tehtiin piiraaseen toki itse ja opin (taas kerran) siitä, etten enää käytä valmiita kaupan taikinoita vaan ostan sitten tarkoitusta varten täysjyväjauhoja. Oma taikina, paras taikina, sillä pakastetaikina jää helposti liian raa'aksi, blaah. 

Piiras voisi olla oikeastaan juustoinen tonnikalapiiras, sillä pohjaan tuli sekä juustoraastetta että ruokakermaa, kuten myös täytteeseen. Väriä piiras sai paprikasta sekä purjosta. Muitakin vihanneksiahan voi toki käyttää, mutta pyrin tekemään mahd. hyvin reseptin mukaan, kun kerran meni jo pääraaka-aine vaihtoon. Ruokakermana käytin ohjeen mukaan Mustapekkaa, mutta sitäkinhän voi vaihdella aina sipulista sinihomejuustoon.

Paistettu porkkana-avokadosalaatti
Koska tarjosin iltaruokaa Pasila-ohjelmaa katsottaessa miesvieraalle, päätin kunnolla panostaa myös lisukkeisiin ja tekaisin salaatin. Paistoin porkkanoita pannulla ja heitin pinaatin- ja salaatinlehtien mukaan myös avocadon ja kirsikkatomaatteja. Päälle oliiviöljyä ja ripaus suolaa sekä pippuria. Sitruunamehuahan sitä olisi pitänyt myös olla, mutta olkoot, jos ei ole.

Piirasta ja salaattia
Hyvää tuli molemmista ruuista! Piirakka oli maukas eikä tonnikala puskenut liikaa eikä piirakka myöskään maistunut pelkälle juustolle. Proteiinia, hyviä rasvoja, vitamiineja, kasviksia, kuituja...ja juustoraastetta. Hyvin ravitsevaa iltapalaa.

Tämä herrahenkilö sitten suurimmaksi osaksi piirakan tuhosi seuraavan viikon aikana luonani vieraillessaan. :D Että oli se sen verran hyvää. Sain sentään pari kertaa viedä sitä itsekin töihin lounaaksi. Mutta siis isäni sanoin: tätä ruvetaan syömään! Seuraavalla kerralla voisi tosin käyttää spelttijauhoja pohjassa.

Tonnikalapiiras
Alkuperäinen ohje chorizopiiraalle Valio.fi:stä


POHJA
3 dl täysjyvävehnäjauhoja (tai sämpyläjauhoja/sämpylä- ja vehnäjauhoja)
1 tl leivinjauhetta
1/2 dl (25 g) juustoraastetta
3/4 dl öljyä/sulatettua rasvaa
3/4 dl ruokermaa (käytin siis Mustapekkaa)
(Oma vuoka oli tälle annokselle liian iso, joten jos käyttää isompaa kuin halkaisijaltaan 28 cm:n vuokaa, kannattaa tehdä 1,5 kertainen annos.)

TÄYTE
1-1,5 tölkkiä tonnikalaa
1 iso (250 g) paprika
1 (250 g) purjo
1 rkl öljyä/sulatettua rasvaa
1 3/4 dl ruokakermaa
2 munaa
2 1/2 dl (125 g) juustoraastetta

Valmistele ensin täyte kuutioimalla paprika ja hienontamalla halkaistu ja pesty purjo.Kuullota paprikaa ja purjoa rasvassa pannulla. Nosta levyltä ja anna jäähtyä. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

Pohjataikina:
Käytä pelkkiä vehnäjauhoja tai esim. 2 dl vehnäjauhoja ja 1 dl sämpyläjauhoja. Yhdistä jauhot, leivinjauhe ja juustoraaste. Lisää rasva/öljy ja ruokakerma. Sekoita tasaiseksi ja taputtele uunivuoan (Ø 28 cm) pohjalle ja ylös reunoille.  Esipaista pohjaa uunin alimmalla ritilätasolla 200 asteessa 10 min.

Yhdistä täytteen aineet, säästä juustoraasteesta n. 1/2 dl piiraan pinnalle. Kaada täyte esipaistetulle pohjalle. Ripota pinnalle loppu juustoraaste. Kypsennä uunin alimmalla tasolla 200 asteessa n. 25 min tai kunnes kypsä. Tarjoa esim. raikkaan salaatin kanssa.

Lisukesalaatti
3-4 keskikokoista porkkanaa
haluamiaan salaatinlehtiä (esim. pinaattia, rukolaa, salaattisekoitusta...)
1-2 avocadoa
purkki kirsikkatomaatteja (250 g)
öljyä, suolaa, mustapippuria
inkivääriä tms. maustetta porkkanoille
sitruunamehua

Kuori ja viipaloi porkkanat ja paista pannulla öljytilkassa ja halutuissa mausteissa. Anna jäähtyä. 

Huuhtele salaatinlehdet (erityisesti pinaatinlehdet, jos käytät niitä) ja asettele astian/lautasten pohjalle. Huuhtele ja leikkaa kirsikkatomaatit kahtia ja heitä salaatinlehtien joukkoon. Halkaise avokado, poista kivi ja viipaloi se. Lisää salaattiin ja purista päälle sitruunamehua. Lisää porkkanat, 1-2 rkl öljyä sekä ripaus suolaa ja pippuria. Sekoita. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti