sunnuntai 20. heinäkuuta 2014

Wappudonitsit

Donitseja kolmella kuorrutteella ja kolmilla strösseleillä
Tämän vuoden vappuna kokeilin ekaa kertaa donitsien tekoa. Pääsiäisen hyvästä munkkimenestyksestä inspiroituneena olin päättänyt tehdä vapuksi munkkeja. Suuntana oli kaveripariskunnan järkkäämät bileet, joten ensimmäistä kertaa vuosiin oli tiedossa ei-kaupunkivappu. Eli eikun öljy kiehumaan ja jauhot pöllyämään!

Mmm, donitseja!
Ohje löytyi samasta 1/2014 Pirkan Ruoka-lehdestä kuin munkkien ohje. Munkkien ja donitsien ohjeet eroavat siitä, että missä munkkitaikinaa kohotetaan, donitsitaikinaa ei. Tai ei ainakaan tässä lehdessä. En tiedä, miksi näin on, mutta ensi kerralla aion kokeilla tehdä donitseja munkkitaikinasta, sillä donitsitaikina olin melkoisen räkää ja jouduin lisäämään sen verran jauhoja, että lopulta donitseista tuli hieman liian kuivia. Darn. Darn räkätaikina ja darn-minä. Noh, onneksi minulla oli salainen ase...


Nimittäin kuorrute! Tai pikemminkin kolme, nimittäin kaakaotomusokerista, tavallisesta tomusokerista ja sitruuna-valkosuklaasta tehdyt kuorrutteet. Päällystettynä tavallisilla nompparelleilla sekä suklaa- ja turkinpippurinonparelleilla. Toimii, vähän kovilla donitseillakin. Ensi vuonna sitten kokeilen munkkitaikinalla ihanan pehmoisia donitseja. ^^

Ehkä sokeroimalla nämä olisi saanut vähän kosteammiksi... Mutta sokerin kostuttamat donitsit eivät ole kovin herkullisia. Voisi myös kokeilla lisätä taikinaan enemmän jauhoja, niin välttyisi räältä, Noh, onneksi vappu on vain kerran vuodessa. Ja kyllä nämä onneksi bileissä hupenivat. Kivointa donitsien teossa on juuri koristelu! Ensi kerralla aion tehdä mustaa sekä pinkkiä kuorrutetta, ainakin. Ja onhan mulla tuota sinistä elintarvikeväriä myös...

Näistä pitäisi tulla 23 ohjeen mukaan, mutta minun tekemiäni vähän pienempiä donitseja tuli melkein 50. 

Donitsit
Ohje siis Pirkan Ruoka-lehdestä

50 g Pirkka leivontamargariinia
1 dl sokeria
2 kananmunaa
7 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl kardemummaa
1 tl vanilliinisokeria
1/2 tl suolaa
2 dl Pirkka kevytkermaa tai maitoa
Paistamiseen1 l rypsiöljyä

Koristeluun
Esim. valkoista suklaata, maitosuklaata, tummaa suklaata, erilaisia nonparelleja, tomusokeri-vesi-kuorrutetta (elintarvikeväreillä tai tiivistemehuilla värjättynä), tavallista sokeria....

Sekoita pehmeä rasva ja sokeri, lisää kananmunat yksitellen hyvin vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan vuorotellen kerman tai maidon kanssa. Sekoita taikina tasaiseksi.

Kauli taikina jauhoja apuna käyttäen noin 1 1/2 cm:n paksuiseksi (noin 26x26 cm) levyksi. Ota levystä muotilla tai juomalasilla halkaisija noin 6 cm pyöreitä donitseja. Tee reikä donitsien keskelle sormilla puhkaisemalla tai pullonsuulla. Suurenna sormilla tehtyä reikää pyörittämällä donitsia etusormilla ympäri.
Kuumenna öljy teräskattilassa tai valurautapadassa noin 175 asteeseen. Öljy on sopivan kuumaa, kun paahtoleipäpala ruskistuu kauniisti minuutissa. Pane donitsi varovasti kuumaan öljyyn ja kypsennä 2-3 kpl kerrallaan niin, että ne kelluvat vapaasti öljyssä. Kypsennä 1-2 minuuttia ja käännä, kun paistopinta on kauniin ruskea. Jatka kypsentämistä noin minuutti toiselta puolelta. Nosta donitsit reikäkauhalla talouspaperin päälle hetkeksi valumaan ja lisää seuraavat donitsit öljyyn paistumaan.
Kuorruta donitsit jäähtyneinä. Sulata suklaat mikroaaltouunissa tai vesihauteessa. Sekoita tomusokeriin tiivistemehua ja vettä saadaksesi sopivan seoksen. Kuorruta donitsit kuorrutteilla ja ripottele nonparelleja päälle. Tai pyörittele donitsit sokerissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti