lauantai 17. tammikuuta 2015

Leipäterapiaa

Hyvää uutta vuotta 2015 rakkaat lukijat! Tammikuu on jo puolessa välissä ja luntakin on taas vaihteeksi, kunnes se taas kohta sulaa pois. Yritän saada viimeisiä viime vuoden postauksia ulos ennätystahtia, koska ajattelin vielä tehdä "Vuoden 2014 parhaat" -koostauksen enkä voi tehdä sitä ennen kuin kaikki viime vuoden postaukset ovat eetterissä. 

Pistaasileipä
Tämänpäiväisen postauksen aiheena on leipä. Suomalaisen ruokavalion perusta jo vuosisatojen ajan, vaikka paleoruokavalion edustajat sekä karppaajat ja gluteenittomat henkilöt ovatkin tuoneet vaihtoehtoja tavalliselle leivälle. Itsekin yritän välttää markettien pussileipiä, mutta itsetehtyä (ja äidin tekemää) leipää ja sämpylöitä voisi vedellä vaikka kuinka paljon. 

Poikaystävä on varsinainen leipämonsteri ja vetää n. kaksi pussia leipää viikossa hoikkaakin hoikempaan varteensa. Sain äidin vanhan leipäkoneen viime syksynä itselleni ja olenkin sitä pari kertaa käyttänyt, joten nyt voisi yrittää saada poikaystävä käännytetyksi pussileivästä tuoreeseen leipään. Tosin sitten saisin olla pyörittämässä sitä konetta koko ajan...

Nämä postauksen leivät ovat syksyn leivontakokeiluista. Reseptejä ei tietenkään enää löydy ja hyvä jos muistan, että mitä kaikkia näissä oli, mutta jokainen niistä oli hyvää. Mikään ei voita itsetehtyä leipää. Yritän välttää pussileipien syöntiä ja ylenmääräistä leivänsyöntiä, koska liiallisesta vehnästä tulee turvonnut olo. Mutta silloin tällöin...voi ja lämmin leipä, ah!


Leivässähän tärkeää on aineiden oikeat suhteet sekä kohottaminen. Kelloa ei kannata kurkkia vaan taikinan kokoa: kaksinkertainen on hyvä. Lisäksi kannattaa vielä kohottaa pellillä sen parikymmentä minuuttia (mistä myönnän usein laistavani). Leivän leipominen ei ole kiireisen hommaa, vaikka toki pikaleipäkin (eli leivinjauheella kohotettu) on maukasta sekin.

Nuo ylhäällä olevat kaksi leipää taisivat muuten olla Valion Crea-yrttiruokakermapurkin ohjeen mukaan tehtyjä. Hämmästykseni oli suuri, kun ruokakermapurkista löytyi kuivahiivalla kohoava leipäohje! Tätähän piti heti kokeilla!

Juustoinen leipä
Myönnän, että valmiit ruokakermat herättävät vähän epäilyksiä. (Varsinkin ne, missä rasvaprosentti on 10 tai jopa alle!) Mutta ruokakerma antaa leivälle mehevän maun ja koska ruokakermoja on komesta sipulista erilaisiin juustoihin, voin leipään saada monia erilaisia makuja. Ja juustoköntin lopun voi aina raastaa leivän joukkoon ja päälle. Waste not!

Pitäisi vielä saada aikaiseksi tehdä ruisleipää oikein kolmen päivän juuren avulla eli siis aloittaa vaikka perjantaina ja sitten paistaa leipä sunnuntaina. Poikaystävä, jonka vanhemmilla on kasvinviljelytila, haaveilee omasta pienestä myllystä. Olisihan se aika mahtavaa: hän jauhaisi oman tilan viljoista jauhot, joista minä sitten leipoisin leipää!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti